HOOR JE MIJ? – een bedevaart voor gezinnen
Hoor je mij? Hoor je mij? Hoor je mij?
God roept jou bij je naam. Kom erbij!
Zing een lied voor de Heer.
Leg je zorgen bij Hem neer.
Net als Willibrordus doen we dat steeds weer.
En dank God elke dag met een vrolijke lach.
Net als Willibrordus doen we dat steeds meer.
1-2-3-4 loop maar in de maat.
1-2-3-4 samen over straat.
Ja zing en spring
En achteruit
Hand in hand met vrienden
maak je samen dit besluit.
© Anja Vergouwen
Samen op weg met Willibrord!
In de stralende zon trokken de deelnemers aan de gezinsbedevaart rond de oude en de nieuwe Willibrorduskerk in Waalre. De dag stond in het teken van de heilige Willibrord die lang geleden op deze plaats een kerkje heeft gesticht.
In negen workshops ontdekten de deelnemers op verschillende manieren meer over Willibrord en het geloof:
- Willibrord kwam al op zevenjarige leeftijd in het klooster terecht waar hij leerde luisteren naar God. Enkele jongeren leerden ons met een toneelstukje dat ook in de Bijbel een jongeman door God geroepen werd: Samuël.
- Wanneer je Gods roepstem hoort is het goed om daarop te antwoorden. Dat kan door te bidden. Dat ontdekten we in stilte en met zang tijdens de eucharistische aanbidding in de Oude Willibrorduskerk.
- Willibrord was een monnik die in het klooster samen met zijn broeders al zingend leerde bidden. Tijdens de workshop in de kerk mochten we niet alleen zingen, maar ook instrumenten gebruiken om muziek te maken voor God.
- Ook leerden we over de oorsprong van de rozenkrans en konden de kinderen een tientje maken. Als priester vierde Willibrord de Mis. Daarvoor zijn paramenten nodig, kleding en andere materialen.
- Door een interactieve quiz leerden we er meer over. Sommige paramenten zijn mooi versierd. Schoonheid verwijst naar God. Kunst kan daarbij helpen. Daarom maakten we een gezamenlijke krijttekening.
- Bidden doen we met ons hele menszijn, ook met ons lichaam. Koning David danste al voor God. Willibrord kwam uit Ierland waar een rijke danscultuur bestaat. Daarom leerden we met veel enthousiasme de beginselen van een Ierse dans.
- Toen Willibrord rondtrok om het evangelie te verspreiden ontmoette hij allerlei volkeren die soms bomen aanbaden. Willibrord leerde hen dat God die natuur heeft gemaakt en dat we daarin ook iets van Hem mogen ontdekken. In de moestuin mochten we dat ervaren en ook bezingen in het Zonnelied van Franciscus.
- Volgens overlevering liet Willibrord putten ontstaan door met zijn staf op de grond te slaan. Om hier een beeld bij te krijgen was er een waterspel, een welkome activiteit op deze warme dag.
- Om Willibrord te eren vindt er in Echternach, waar hij een abdij stichtte, jaarlijks een springprocessie plaats. Tijdens processies worden vaak vaandels meegenomen. Die konden we maken en net als de gildebroeders mochten we er ook mee zwaaien.
Processie en eucharistieviering
In de middag mochten we zelf in processie gaan. Speciaal voor de dag was er een springprocessielied gecomponeerd: Hoor je Mij? Al zingend en springend trokken de deelnemers de kerk binnen gevolgd door vele misdienaars, priesters en onze bisschop. Met een feestelijke Mis werd de dag afgesloten en keerde iedereen weer huiswaarts.
Dank
Dankbaar zijn wij voor de ruimhartige inzet van veel mensen, die deze gezinsbedevaart HOOR JE MIJ? mogelijk hebben gemaakt. Bijzondere dank gaat uit naar de leden van het kernteam en vele vrijwilligers onder leiding van kapelaan Erik Buster namens de parochie Heilige Willibrord in samenwerking met Manon van den Broek en Ingrid van Meer namens de afdeling familiepastoraat van het Bisdom. Bovenal zijn we dankbaar voor het enthousiasme van alle deelnemende families uit vele parochies van ons bisdom.
Deze bedevaart was een mooie opmaat naar de nationale bedevaart naar Rome in 2025.
In 2026 strijken we ergens in ons bisdom neer voor alweer de vijfde diocesane gezinsbedevaart.
foto: Wim Koopman
Voor de hele reportage klik hier.