Deze pagina is dé toegang naar alle informatie over de relieken van de Heilige Bernadette en de komst naar het bisdom van ‘s-Hertogenbosch.
Lourdes in ‘s-Hertogenbosch: programma 25 – 28 april bekend
Deze maand maakt een reliekschrijn van de heilige Bernadette een reis door Nederland. De reliekschrijn, met daarin een stukje bot van de heilige, alsook een stuk steen van de grot van Lourdes doet alle bisdommen in ons land aan. De laatste plaats waar de reliek van Bernadette in Nederland te bezoeken is in ‘s-Hertogenbosch. Van donderdag 25 april tot en met zondag 28 april is de reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous in de Bossche Sint-Janskathedraal. Het programma rondom de reliek in de Sint-Jan kunt u hier lezen.
Al meer dan 160 jaar trekken duizenden pelgrims vanuit Nederland naar Lourdes en Nevers om Bernadette te ontmoeten. Het doel van de mondiale rondgang van de reliekschrijn is om gelovigen die om wat voor reden zelf niet naar Lourdes kunnen in de gelegenheid te stellen dit dichtbij huis te ervaren.
In 1858 leerde heel de wereld Lourdes kennen toen een eenvoudig meisje, Bernadette Soubirous, achttien maal een verschijning kreeg van Maria, die zichzelf bekend maakte als de Onbevlekte Ontvangenis. Sinds de gebeurtenissen in Lourdes trekken pelgrims uit alle delen van de wereld naar Lourdes om daar zelf deelgenoot te worden van de boodschap die Maria meegaf aan Bernadette.
Deze boodschap bevat geen voorspellingen, geen bedreigingen, geen verwijten. Evenmin is Maria de centrale figuur in de boodschap. Maria wijst in Lourdes niet naar zichzelf, ze wijst ons naar haar Zoon zoals ze dat eens deed op de bruiloft van Kana: “Doe maar wat mijn Zoon u zeggen zal”. De boodschap van Maria aan Bernadette wordt ook aan ons gebracht. Het is een boodschap die ten volle wortelt in het evangelie en die we kunnen samenvatten in slechts vier eenvoudige woorden die heel het Evangelie samenvatten: armoede, gebed, bekering en je bijdrage leveren aan de opbouw van de Kerk als wereldwijde geloofsgemeenschap. Een boodschap uit 1858, een boodschap die nog steeds actueel is, ook voor ons.
Het getuigenis van Bernadette riep in 1858 niet alleen geloof op, maar ook ongeloof en afwijzing. Gesterkt door haar geloof blijft Bernadette er rustig onder. “Het is niet mijn opdracht om u te doen geloven”, zegt ze tot hen die niet in de verschijningen willen geloven, “maar ik kreeg alleen de opdracht u de boodschap over te brengen.”
Achttien keer mocht Bernadette oog in oog te staan met de Moeder van God. Haar arme leven werd vervuld met Gods rijkdom. Bij de derde verschijning sprak Maria tot Bernadette deze woorden: “Ik beloof u niet het geluk van deze wereld, maar wel het geluk van de andere wereld….van de hemel”.
Eigenlijk gelden die woorden voor ons allen: We vinden het echte geluk niet hier, maar wel daar bij God.
Bernadette Soubirous zag tot achttien maal een groot teken in de grot van Massabielle aan de voet van de Pyreneeën. Dat brengt ons bij de meimaand die direct volgt op het bezoek van de reliek van de heilige Bernadette. Dit jaar is het thema van de meimaand: ‘Maria, een groot teken aan de hemel’. Woorden ontleend aan het twaalfde hoofdstuk van de Openbaring van de apostel Johannes en zichtbaar in onze Bossche kathedraal aanwezig in het kleurrijke venster in het noordertransept.
Ieder die in geloof opkijkt naar de hemel zal in zijn of haar leven ervaren dat het geluk niet op deze aarde is te vinden maar wel in de hemel. Het leven van Bernadette Soubirous is daarvan een getuigenis. Van harte hoop ik dat u eind april en in de meimaand naar de Sint-Jan komt. Lourdes en ‘s-Hertogenbosch liggen ruim 1200 kilometer van elkaar verwijderd. Maria, het grote teken aan de hemel, verenigt ons als gelovigen met haar en elkaar.
plebaan Vincent Blom
Bisschoppelijk gedelegeerde voor liturgische aangelegenheden.